Referentie Controle
Image default
Dienstverlening

Is het veel werk om eens steiger op te bouwen?

Een steiger is ideaal voor als werkzaamheden moet verrichten op een hoogte waar je normaal niet bij zou komen, het maakt je werk namelijk een stuk makkelijker. Op een steiger kun je veel veiliger werken dan op een ladder, dit komt doordat een steiger veel stabieler is dan een ladder. Het makkelijke van een steiger is ook dat je materialen mee naar boven kunt nemen, je werkt dus ook gelijk een stuk efficiënter. Het opbouwen van een steiger is totaal niet moeilijk maar een zijn wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Hieronder kun je er meer over lezen. 

Altijd twee personen

Wanneer je een steiger op gaat bouwen moet je dit altijd samen doen, dit is namelijk verplicht. Het is daarnaast ook een stuk sneller als je samen een steiger opbouwt. Voordat je een steiger op gaat bouwen moet je eerst kijken of de ondergrond wel waterpas is, wanneer de ondergrond dit niet is moet je gebruik gaan maken van wiel spindels. 

Modules

Je kunt een steiger opbouwen in vier verschillende modules, deze modules sluiten allemaal op elkaar aan. Elke module is weer een nieuwe etage waarop gewerkt kan worden. Je begint natuurlijk altijd met module A, hier kom je alleen niet heel hoog mee. Vervolgens ga je de steiger dus opbouwen naar module B, je kunt uiteindelijk doorgaan tot module D. Het is belangrijk dat je altijd goed kijk naar hoe een steiger opgebouwd moet worden, dit kun je bijvoorbeeld zien op internet. 

Externe factoren

Wanneer je met een steiger gaat werken krijg je ook te maken met externe factoren, zo mag een steiger bijvoorbeeld nooit tot hinder zijn van anderen. Ook moet je rekening houden met de wind, je mag namelijk maar op een steiger werken tot windkracht 6.