Referentie Controle
Image default
Dienstverlening

Je keuken leren kennen

De National Electrical Code schrijft voor dat keukens worden gevoed door tal van circuits, omdat ze meer elektriciteit verbruiken dan enige andere kamer in huis. Het kan gaan om wel zeven of acht circuits in een keuken met elektrische keukengadgets. Een enkel verlichtingscircuit voor algemeen gebruik kan daarentegen alle verlichtingsarmaturen en stopcontacten in een slaapkamer of andere woonruimte bedienen. De meeste keukentoestellen werden vroeger aangesloten op gewone algemene stopcontacten, maar aangezien keukentoestellen in de loop der jaren in omvang zijn gegroeid, is het nu standaard – en vereist door de bouwcode – dat elk van deze apparaten een eigen specifiek apparaat circuit heeft. In keukens zijn ook circuits voor kleine apparaten en ten minste één verlichtingscircuit vereist. Houd er rekening mee dat niet alle gemeentelijke bouwvoorschriften hetzelfde zijn. Hoewel de meeste gemeentelijke regels zijn gebaseerd op de National Electrical Code, kunnen individuele steden hun eigen normen opstellen en dit vaak doen. Neem altijd contact op met uw lokale code-autoriteit om te zien wat de behoeften van uw gemeenschap zijn.

Het zijn altijd de Ouden

De bedrading van de keuken is soms ontoereikend voor de elektrische eisen van een moderne keuken in oudere huizen waar de bedrading niet is geüpgraded. Basis apparaten zoals de koelkast en vaatwasser worden vaak aangedreven door hetzelfde algemene circuit dat de verlichtingsarmaturen en aanrecht houders van stroom voorziet. Wanneer een keuken een kleine verbouwing krijgt, zoals het vervangen van apparaten, vloeren en werkbladen, mogen oudere elektrische systemen op hun plaats blijven. Het kan echter zijn dat u tijdens grote renovatieprojecten waarvoor bouwvergunningen nodig zijn, uw keuken volledig “op orde” moet brengen, waarbij vrijwel zeker meerdere elektrische circuits moeten worden toegevoegd.

Wat is in?

De bouwcode zal vrijwel zeker verplichten dat u zowel het sanitair als de bedradingssystemen tijdens nieuwbouw of uitgebreide keukenrenovatie aan de code-eisen brengt. Dit houdt vaak de toevoeging van elektrische circuits in, evenals de installatie van GFCI en/of AFCI-beveiliging. In keukens is het beste advies om AFCI-beveiliging te installeren op alle circuits van 15 amp en 20 amp. Telkens wanneer er circuit werkzaamheden in de woning worden uitgevoerd, moet de juiste AFCI-beveiliging worden geïnstalleerd. Bij het werken aan een keuken circuit kan een professionele elektricien nodig zijn om AFCI-beveiliging te installeren, zelfs als de handeling zo eenvoudig is als het vervangen van een enkel stopcontact. Bij wijzigingen in uw elektrische bedrading of het systeem zelf kunt u het beste uw plaatselijke elektricien raadplegen, als u in Zeist bent kunt u contact met hen opnemen via Elektricien Zeist.