Referentie Controle
Image default
Dienstverlening

Gevaren voor een elektricien

Elektriciens worden geconfronteerd met verschillende gevaren, afhankelijk van het soort werk dat ze doen. Net als andere beroepen zoals houthakkers, brandweerlieden, diepzeevissers, vrachtwagenchauffeurs met opleggers of bouwvakkers, voeren elektriciens ook enkele van de gevaarlijkste banen uit. Ze hebben te maken met een gevaarlijk element, elektriciteit, en het kan gevaarlijk zijn. Het kan soms nodig zijn dat elektriciens sommige klussen of taken sneller afronden, afhankelijk van de verwachtingen van de klant of bouwdeadlines. Vooral gehaaste werkorders kunnen ervoor zorgen dat de elektriciens in de war raken en fouten maken die ongewenste ongelukken kunnen veroorzaken. Er is een behoorlijke lijst met gevaren en risico’s die bij het werk horen. Bekijk ze allemaal in dit artikel.

Gevaren en risico’s van een elektricien

Het werk van een elektricien bestrijkt een breed toepassingsgebied, van installatie, reparatie en onderhoud van elektrische systemen. De gevaren van al deze verschillende taken zijn niet altijd elektrisch van aard. Om te beginnen zijn de genoemde gevaren en risico’s de mogelijkheid van een dodelijke elektrische schok. Elektriciens hebben te maken met elektriciteit en stroomdraden, dus dit is iets dat veel elektriciens ervaren. En met betrekking tot elektrocutie is blootstelling aan vuur, explosies, oplosmiddelen, lood en andere giftige chemicaliën. Inbegrepen in de s is blootstelling aan schimmel, asbest en andere microben in oudere gebouwen. Ook bestaat het gevaar van elektrische smeulen, uitglijden, struikelen, vallen, schaafwonden en snijwonden door het werken met apparatuur met scherpe randen en messen. Om nog maar te zwijgen over het gevaar van oogletsel door rondvliegende deeltjes, evenals het gevaar van ziektes door vogels of rattenpoep. De risico’s zijn onder meer werken bij extreem koude en warme temperaturen en werken in kleine ruimtes waar beweging beperkt kan zijn, wat leidt tot spierpijn.

Veiligheidstips voor werkende elektriciens

Werkgevers zijn verantwoordelijk voor de veiligheid van de werknemer als een bedrijf of instantie een elektricien in dienst heeft. Maar hoe dan ook, alle werkende elektriciens moeten voldoende verantwoordelijk zijn voor hun eigen veiligheid. Het juiste gebruik van de apparatuur is de eerste stap om het risico op een ongeval te verkleinen. Een goede opleiding is net zo belangrijk als de juiste procedures. Overheidsinstanties in elk land eisen dat werkgevers hun werknemers veiligheidstrainingen geven om ervoor te zorgen dat ze zich bewust zijn van de risico’s in de sector. Als elektricien staat veiligheid voorop. Veiligheidsbewust zijn betekent dat je je grenzen kent en je uitspreekt als dat nodig is. Als elektricien moet u elektrische veiligheid, brandveiligheid en gebruik, onderhoud en opslag van beschermende uitrusting kennen volgens de instructies van de fabrikant.