Referentie Controle
Image default
Adverteren

De nadelen van een whisky karaf met lood erin

Als je op het internet een whisky karaf zoekt kom je twee verschillende soorten tegen. Je hebt puur kristalglas gemaakt met 24% lood. Maar je hebt ook loodvrij kristalglas. Loodvrij kristalglas zien we steeds vaker terugkomen. Er wordt zelfs bijna geen whisky karaf meer met lood gemaakt. Maar waarom kiezen steeds minder producenten ervoor om geen lood meer te gebruiken in kristalglas? Wij hebben alle nadelen van kristalglas met lood voor je op een rijtje gezet.

Whisky karaf met lood kan niet in de vaatwasser

Er zullen nu sowieso mensen gaan opspringen dat ze een whisky karaf sowieso niet in de vaatwasser gaan doen. Toch kan het ontzettend handig zijn om je whisky karaf even in de vaatwasser te doen. Het scheelt je ontzettend veel werk en je hoeft niet constant bezig te zijn met je poetsdoekjes. Wij doen het zelf ook weleens. Gewoon je karaf op z’n op in de vaatwasser en het water reinigt deze grondig van binnen. Maar als lood ergens niet tegen kan, dan is het de vaatwasser. Het glaswerk kan dof uitslaan en nooit meer de originele transparant en zichtbaarheid terugkrijgen. Dit is een reden waarom deze absoluut niet in de vaatwasser mag.

Lood is giftig

Een whisky karaf wordt natuurlijk gebruikt om voor een langere tijd je drank te bewaren. Er is alleen één nadeel aan lood en dit is dat het giftig is. Als de alcohol voor een langere tijd in het karaf zit, dan kan deze langzaam gif afgeven aan je drankje. Dit gebeurt al als je de drank langer, dan een paar uur in het karaf laat zitten. Je kan in theorie zelfs een loodvergiftiging oplopen. Het is dus niet zo heel gek dat er bijna altijd met loodvrij materiaal gewerkt wordt. Je wil tenslotte niet het risico lopen, dat je een loodvergiftiging oploopt.

Lood kristal is vele malen kwetsbaarder

Een whisky karaf is natuurlijk een gebruiksvoorwerp. Je vult hem of gebruikt hem om je favoriete drankje mee in te schenken. Dit maakt het karaf ook tegelijkertijd ontzettend kwetsbaar. Eén stootje kan er al voor zorgen dat het kristal breekt. Of dat je er een kras op hebt zitten. Voor dagelijks gebruik is het dus helemaal niet handig. Daarom kiezen ook steeds meer producenten voor alternatieven voor lood.

Loodvrij kristalglas wordt door steeds meer producenten ontwikkeld

Steeds meer producenten kiezen ervoor om geen lood meer te gebruiken. Helemaal zonder lood glas maken is onmogelijk, maar met een percentage van 2% is het niet schadelijk voor de gezondheid. De alternatieven zijn vaak nog beter ook dan het origineel. Zo behoud het de originele ping geluid en is het glas zelfs transparanter, dan echt kristalglas. Nog een voordeel is dat je een whisky karaf gewoon in de vaatwasser kan stoppen.

 

https://www.whiskeyglazenshop.nl/