Referentie Controle
Meubels

Hier moet je op letten bij het kopen van hout

Wil je hout kopen maar weet je niet zo goed waar je moet beginnen? Er zijn verschillende soorten hout en voor elke klus heb je een ander type nodig. In dit artikel lees je waar je op moet letten bij het kopen van hout.

De hardheid

Niet al het hout is even hard. Globaal gezien heb je de keuze uit hard hout of zacht hout. Onder hard houten valt over het algemeen het hout van loofbomen. Loofbomen produceren hard hout, omdat deze relatief langzaam groeien. Naaldhout wordt als een zachte houtsoort gezien. Hard hout komt vooral in tropische gebieden voor, terwijl in de noordelijke streken meer zacht hout aanwezig is.

Technische eigenschappen van hout

Als je hout koopt, heb je waarschijnlijk een specifiek doel in gedachte. Aangezien hout een natuurproduct is, heeft elke soort hout unieke eigenschappen. Voor elk doeleinde is een ander soort hout geschikt. Let er altijd goed op of het hout splijt of niet. Dit is afhankelijk van de structuur en herkomst van het hout. Ook het gedrag van het hout is een belangrijke factor om op te letten. Verandert dit bij vochtigheid? Of is het type hout goed bestand tegen veranderende weersomstandigheden. Afhankelijk van het bestemmingsdoel van het hout, moet je overwegen of het tegen weersomstandigheden bestand moet zijn, of dat dat niet veel effect heeft op je aankoopkeuze.  

Duurzaamheid

Ook duurzaamheid is een belangrijke factor om rekening mee te houden. Voor een beter klimaat en bosbehoud is het belangrijk dat het hout dat je koopt beschikt over een keurmerk. Wereldwijd gelden er twee internationale keurmerken die aantonen dat het hout duurzaam bosbeheer garanderen. Dit zijn de keurmerken FSC en PEFC. Ook voor jezelf heeft duurzaam hout veel voordelen. De aanschafprijs is in eerste instantie vaak wat duurder, maar daar staat tegenover dat het hout lang mee gaat. Je hoeft het hout minder vaak te vervangen, wat weer goed is voor je portemonnee. Enkele voorbeelden van zeer duurzaam hout zijn Azobé, Billinga, Padoek en Okan. Deze houtsoorten hebben een levensduur van meer dan 25 jaar. Ook Bangkirai, Garapa en Louro Vermelho zijn bovengemiddeld duurzaam. Vermijd het hout van Beuken, Berken, Populieren en Sugi. Dit hout gaat minder dan 5 jaar mee.