Referentie Controle
Image default
Internet

Langedijke is het zat

In het rustieke Langedijke, gemeente in de provincie Friesland, is men het zat dat ze constant traag internet hebben. Omdat kabelaars zoals KPN en Ziggo niet willen investeren in een glasvezel netwerk heeft men besloten het zelf maar te gaan doen.

Snel internet wordt voor veel mensen steeds meer een soort van basisbehoefte. Je ziet het bijvoorbeeld ook bij hotels en lunchrooms. Als mensen geen snelle wifi guest access hebben willen ze eigenlijk al niet meer ergens overnachten dan wel lunchen. Nu hebben de inwoners van Langedijke al jarenlang traag internet en dit heeft voor enorm veel ergernis gezorgd. Jarenlang hebben de inwoners van dit dorp daarom getracht de kabelaars aan te sporen glasvezelverbindingen aan te leggen. Voor deze kabelaars is dit echter financieel niet aantrekkelijk want de kosten zijn in dit geval hoger dan de opbrengsten.

Omdat de inwoners van Langedijke op een gegeven moment wel inzagen dat de kabelaars het niet gingen doen kwamen ze met een burgerinitiatief. Om ook in Langedijke Wireless en networking op een snel niveau te krijgen ging een jaar geleden de eerste schop de grond in. Samen met bedrijven wisten de inwoners een glasvezelnetwerk aan te leggen. Nu ruim een jaar later is de eerste aansluiting al opgeleverd.  De camping van Jan Scheepstra heeft vanaf nu snel internet en daar is de eigenaar maar wat blij mee. Hij kreeg namelijk erg veel klachten van gasten over het trage internet en kan ze nu eindelijk razendsnel internet aanbieden.  Volgens de ondernemer gaat dit hem  meer vervolgboekingen opleveren dan andere jaren.

Is het burgerinitiatief van Langedijke een inspiratie voor andere landelijke gemeentes om zelf een glasvezelnetwerk aan te leggen? De tijd zal het natuurlijk moeten leren maar het onderstreept nog maar is hoe belangrijk snel internet voor mensen tegenwoordig is geworden.

http://www.optinet.nl