Referentie Controle
Image default
Industrie

Het belang van taal in de hypotheken wereld

Verwarrende hypotheektaal

De wereld van hypotheken is niet alleen vanuit financieel oogpunt interessant, maar ook vanuit taalkundig perspectief. Wanneer men spreekt over de bankenwereld is foutief taalgebruik breed ingeburgerd. Zo worden termen als hypotheekverstrekker en hypotheeknemer tot veler verdriet vaak verkeerd gebruikt. Hieronder een korte beschrijving van veel voorkomende fouten. 

 

Carrièreperspectief

Het zal geen verbazing wekken dat de hypotheekbranche bij veel jonge mensen hoog op de lijst van interessante carrièrepaden staat. Dit is volkomen terecht, want de hypotheekwereld biedt volop loopbaankansen voor jonge, aankomende hypotheekprofessionals.

Om een goede start te maken in deze branche is het essentieel om ook de terminologie van de branche te doorgronden, zodat je bij een sollicitatie op een van de vacatures in hypotheken een goede indruk maakt. Hierbij gaat het voornamelijk om vacatures als hypotheekacceptant of hypotheekadviseur.

 

Onderpand

Zo heeft men het in het dagelijkse spraakgebruik vaak over hypotheekgever of hypotheekverstrekker, waarbij de financiële instelling wordt bedoeld die de lening verstrekt. Dit is niet correct. Want de hypotheek is eigenlijk het onderpand dat de huiseigenaar aan de verstrekker van de lening overdraagt.

Deze kan het onderpand, ofwel de hypotheek, verkopen als niet aan de voorwaarden van de lening kan worden voldaan. Het is zodoende dus de huiseigenaar die de hypotheek verstrekt.

 

Hypotheek leningverstrekker?

Tegenover de hypotheekgever staat de hypotheeknemer, de financiële instelling die de hypotheek accepteert als onderpand van de lening. Uiteraard kun je deze ook de geldverstrekker noemen. 

 

Technisch kan de hypotheeknemer ook worden aangeduid als hypotheek leningverstrekker, maar deze term wordt eigenlijk niet gebruikt. De term is te lang en verwarrend. De term lijkt te veel op hypotheekverstrekker, terwijl dat exact het tegenovergestelde betekent.

 

Complexe materie

In het dagelijks taalgebruik wordt veelvuldig gesproken over het nemen van een hypotheek, wanneer wordt bedoeld dat men een hypotheek lening wilt afsluiten. Dit werkt onduidelijkheid in de hand, want daarmee is een hypotheeknemer degene die de lening ontvangt. Om dit soort spraakverwarring te voorkomen wordt gesproken over geldverstrekker en leningnemer. Daarmee voorkomt men elke onduidelijkheid. Dat laatste is cruciaal. Immers de materie om een hypotheeklening aan te vragen en geaccepteerd te krijgen is op zichzelf als complex genoeg.