Referentie Controle
Image default
Industrie

Hoe word je ingenieur?

Als ingenieur heb je een belangrijke rol in de samenleving. Je zorgt ervoor dat technische projecten goed verlopen en dat er efficiënt gebruik wordt gemaakt van de beschikbare middelen. Er zijn verschillende soorten ingenieurs, maar allemaal hebben ze belangrijke werkzaamheden. Bij een ingenieursbureau werken over het algemeen ingenieurs, maar ook andere medewerkers zoals administratief personeel en ondersteunend personeel. Het is belangrijk om te weten welke werkzaamheden je als ingenieur kunt verwachten, zodat je weet of dit beroep bij je past.

Welke werkzaamheden voor welke ingenieur

Als ingenieur heb je een belangrijke rol in de samenleving. Je zorgt ervoor dat technische projecten goed verlopen en dat er efficiënt gebruik wordt gemaakt van de beschikbare middelen. Er zijn verschillende soorten ingenieurs, maar allemaal hebben ze belangrijke werkzaamheden.

Zo is er de civiele ingenieur die zich bezighoudt met de bouwkundige infrastructuur, denk hierbij aan bruggen, wegen en waterwerken. De industrieel ingenieur is gespecialiseerd in het ontwerpen van machines en productiemethoden. De elektrotechnisch ingenieur richt zich op het ontwikkelen van systemen voor de toepassing van electriciteit.

Als je ervoor kiest om ingenieur te worden is het belangrijk dat je weet welke specialisatie bij je past. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste werkzaamheden per ingenieurssoort.

Wat doet een civiele ingenieur?

Een civiele ingenieur is gespecialiseerd in de bouwkundige infrastructuur. Je bent verantwoordelijk voor het ontwerp, de aanleg en het onderhoud van bruggen, wegen en waterwerken. Daarnaast begeleid je ook bouwprojecten en zorg je ervoor dat alles volgens plan verloopt. Tot slot ben je ook betrokken bij het onderzoek naar nieuwe bouwmaterialen en -technieken.

Wat doet een industrieel ingenieur?

Een industrieel ingenieur is gespecialiseerd in het ontwerpen van machines en productiemethoden. Je bent verantwoordelijk voor het bedenken van nieuwe productiemethodes en het optimaliseren van bestaande processen. Ook ben je bezig met het ontwikkelen van nieuwe machines en apparaten. Tot slot houd je je ook bezig met de veiligheid in de fabriek en zorg je ervoor dat alles volgens de richtlijnen verloopt.

Wat doet een elektrotechnisch ingenieur?

Een elektrotechnisch ingenieur is gespecialiseerd in het ontwikkelen van systemen voor de toepassing van electriciteit. Je bent verantwoordelijk voor het bedenken, ontwerpen en bouwen van nieuwe systemen. Ook ben je bezig met het testen en installeren van deze systemen.