Referentie Controle
Image default
Aanbiedingen

Wat is het verschil tussen een keukenmachine en een blender?

Hoewel deze apparaten er hetzelfde uitzien en hetzelfde werken, verschillen ze zoveel van elkaar dat het een goed idee is om je in te lezen over elk apparaat voordat je het koopt. Het grootste verschil tussen deze twee apparaten is de taak waarvoor ze ontworpen zijn: Keukenmachines zijn ontworpen om een breed scala aan voedselbereiding taken uit te voeren en blenders zijn ontworpen om natte en droge ingrediënten te verpulveren en te combineren (met andere woorden, te mengen). Hieronder gaan we dieper in op wat elk apparaat uniek maakt.

Wat is een keukenmachine?

Keukenmachine op een werktafel bedekt met ratatouille ingrediënten

Een keukenmachine is een veelzijdig elektrisch apparaat waarmee je allerlei soorten voedsel op verschillende manieren kunt bereiden. Van hakken tot versnipperen tot het mengen van deeg, een keukenmachine kan snel een veelheid van taken aan die je veel langer nodig zou hebben om handmatig te voltooien.

Keukenmachines bestaan meestal uit vier onderdelen: een basis, een doorzichtige plastic behuizing, een set afneembare messen en een deksel. De keukenmachines hebben snelheids regelaars op de basis. De behuizing van een keukenmachine is breed en ruim, zodat er ook grotere recepten in kunnen worden bereid. De deksels van keukenmachines zijn voorzien van hoge afvoergoten, zodat je ingrediënten kunt toevoegen terwijl je mixt. In tegenstelling tot blenders, die meestal maar één hulpstuk hebben, hebben keukenmachines een groot assortiment hulpstukken waarmee je allerlei taken kunt uitvoeren: versnipperen, snijden, raspen, hakken, mengen en nog veel meer. Ze kunnen ook worden geleverd met kom inzetstukken waarmee je verschillende taken in verschillende compartimenten tegelijk kunt uitvoeren.

Door de vorm van hun behuizing en de veelzijdigheid van hun messen, zijn keukenmachines bedreven in het verwerken van droge ingrediënten. Ze zijn niet zo goed in het mengen van vloeibare ingrediënten – gedeeltelijk opgenomen nat materiaal heeft de neiging vast te komen zitten langs de zijkanten van de mengkom, buiten het bereik van de messen. In tegenstelling tot blenders kunnen foodprocessors tot de nok toe gevuld zijn en toch goed blijven werken.

 

Wat is een blender?

Zoals de naam al doet vermoeden, is een blender een elektrisch apparaat dat het meest geschikt is voor het mengen van vaste ingrediënten met vloeibare ingrediënten.

Net als keukenmachines hebben blenders meestal vier onderdelen: een gemotoriseerde basis, een kan, een set (vaak verwijderbare) messen en een deksel. De knoppen op de voet van de blender kunnen onder meer de snelheid en de mengverhouding regelen. De meeste blender kruiken zijn conisch van vorm, met handvatten en een schenktuit om gemakkelijk te kunnen schenken. De roterende messen van een blender worden op de bodem van de kan geschroefd, zodat ze gemakkelijk kunnen worden verwijderd om schoon te maken. Het deksel past precies op de bovenkant van de kan en kan voorzien zijn van een verwijderbare stop. Als je de stop verwijdert, kun je meer ingrediënten toevoegen terwijl je mixt.

Blenders worden meestal gebruikt om fruit en groenten te pureren voor smoothies en soepen. Als er vloeistof aan te pas komt, is een blender het aangewezen toestel. De conische vorm van de kan is uitstekend geschikt om ingrediënten naar de messen te leiden. Terwijl de vloeistoffen en vaste stoffen zich vermengen, draaien ze rond, waardoor een neerwaartse draaikolk ontstaat die er effectief voor zorgt dat alle ongemengde deeltjes worden versnipperd en gecombineerd.

Een nadeel van een blender is dat hij niet goed kan functioneren als de kan tot de rand gevuld is met ingrediënten. De meeste recepten adviseren de blender slechts voor driekwart te vullen, zodat de ingrediënten vrij kunnen bewegen en de kan niet overloopt. Blender messen hebben ook een beperkt bereik, en zonder vloeistof kunnen ze droge ingrediënten niet goed verwerken.

De meeste staafmixers worden niet geleverd met verschillende onderdelen en hulpstukken die ze veelzijdiger maken, maar sommige krachtige staafmixers wel – controleer de beschrijving en specificaties van een staafmixer om te zien welke taken hij aankan en welke hulpstukken worden meegeleverd.

Keukenmachine vs. Blender: Wat heb je nodig?

Het belangrijkste om in gedachten te houden bij de keuze tussen een keukenmachine en een blender is dat de twee niet noodzakelijkerwijs uitwisselbaar zijn.

Als jij je keuken efficiënter wilt maken door een aantal handmatige bereidingstaken te vervangen door een apparaat, kies dan voor een keukenmachine. Als je een apparaat zoekt voor al je smoothie en soep behoeftes en je zou het niet voor veel anders gebruiken, dan is een blender het apparaat voor jou. Als je in beide geïnteresseerd bent, is de kans groot dat je het beste af bent als je je keuken uitrust met zowel een keukenmachine als een blender. Bepaalde blenders kunnen bepaalde taken uitvoeren die keukenmachines kunnen uitvoeren, dus kijk in de beschrijving en specificaties voor meer informatie voordat je koopt.